Zawód kucharza nigdy, paradoksalnie rzecz ujmując, nie „przeje się”. Ludzie przecież nie przestaną jeść, a stołówki, restauracje, bary i innego typu gastronomia, która nie obędzie się bez kucharza, także nagle nie padnie.

Co to dokładnie za praca? Kucharz zajmuje się głównie przyrządzaniem potraw. Najczęściej przygotowywane są one na życzenie klienta. Wszystko, co wyjdzie spod ręki prawdziwego kucharza, przygotowywane jest zgodne z zasadami sztuki kulinarnej. Przedstawiciel tej profesji zatem to swego rodzaju artysta, który „tworzy” smaki.

W pracy tej ważna jest wyobraźnia. Niezbędne okazują się tez takie cechy jak zmysł estetyczny i pomysłowość.

Z racji tego, że od jakiegoś czasu sztuka kulinarna nabrała rozgłosu medialnego, kucharz jest poniekąd „na cenzurowanym”. Dlatego tez coraz większą uwagę zwraca się na jego wykształcenie, ukończone kursy, doświadczenie, umiejętności. W cenie są szczególnie te nabyte za granicą.

Jeśli chodzi o zarobki, to zależne są one od miejsca pracy i osiągnięć danej osoby.